duminică, 3 ianuarie 2016

Câteva mistere ale viselor...., deslușite!

     Fiecare dintre noi ne trezim dimineața încercând să ne amintim ce am visat noaptea trecută, sau dimpotrivă, să punem cap la cap o avalanșă de vise recente, care nu ne dau pace, dar care în același timp, ne incită și ne trezesc curiozitatea, Suntem deseori fascinați de propriile vise, iar de cele mai multe ori nu avem nici cea mai mică idee despre ceea ce reprezintă ele.
        Experții spun însă că ar trebui să acordăm o mai mare atenție asupra a ceea ce visăm, mai ales că prin ele ne putem îmbunătăți viata.
“Fiecare vis pe care îl avem reprezintă o problemă cu care ne confruntam în viața de zi cu zi. Dacă am acorda mai multă atentie viselor, am observa că ele ne dau tot felul de indicii pentru a rezolva ceea ce ne framantă”, spune doctorul Gayle Delaney.
         Specialiștii care au pătruns în universul oniric prin studii complexe, au descifrat câteva din misterele legate de vise, răspunzând astfel la multe întrebări care se nasc în mintea oamenilor, astfel:

1. De ce nu ne putem aminti ce am visat?


    “Visam de mai multe ori pe noapte, chiar daca nu ne amintim acest lucru”, sustine Michael Breus, autorul cărții “The Sleep Doctor’s Diet Plan: Lose Weight Through Better Sleep”.Dacă vă treziți imediat după ce ați visat mai multe vise, atunci e posibil să vă  amintiți măcar unul dintre ele. însă dacă moțăiți între două vise, atunci cu siguranță nu vă veti mai aminti nimic.Daca visați în orele dimineții, șansele să vă amintiti ce ati visat sunt mai mari, decât atunci cand visati la miezul noptii.Cum visele vă pot ajuta să rezolvati diverse probleme din viata reala, specialiștii consideră că e bine să ne amintim ce visam. Sfatul lor este acela de-a avea mereu pe noptiera un creion si o hartie. Imediat ce ne trezim trebuie să scriem repede pe foaie tot ce ne amintim.

2.   Este adevărat că nu ne vedem niciodată  propria persoană în vis?

  
       Specialistii spun ca nu: “în cei 30 de ani de experienta multi dintre clientii mei s-au vazut in propriile vise”, spune doctorul Delaney.
E drept ca de multe ori nu aratam la fel ca in viata reala. De exemplu, daca va visati cu infatisarea Angelinei Jolie nu inseamna ca va doriti sa fiti ea. Poate reprezenta o parte din personalitatea voastra, iar visul incearca sa va arate asemanarile dintre voi si actrita.
“Creierul trimite un mesaj. Si anume acela ca aveti calitati comune cu Angelina si faptul ca aveti aceleasi aspiratii cu ea”, spune medicul.   

3. Cum putem scăpa de coșmaruri?


     Cam 8% dintre adulti au cosmaruri, printre care acela ca sunt urmariti sau se ineaca.
   “Stresul de zi cu zi e responsabil pentru visele urate. Ele reprezinta felul in care organismul proceseaza stresul”, spun specialistii.
     “Daca cosmarurile sunt prezente noapte de noapte, trebuie sa mergeti la medic. Ele pot fi provocate si de anumite medicamente. Un specialist va poate ajuta sa scapati de ele”, noteaza medicii.
   Cea mai cunoscuta metoda este terapia reversibila, adica pacientul trebuie sa isi transforme cosmarul intr-un vis frumos. Mai exact, isi scrie pe o foaie cosmarul, apoi incepe sa se gandeasca cum sa-l transforme. De exemplu, daca viseaza ca este intr-o apa plina cu rechini, sa incerce sa transforme rechinii in delfini si sa se gandeasca la aceasta imagine 5 minute dimineata si inainte de culcare.


4. De ce par visele atât de reale. De ce plângem sau râdem atunci când visăm?


      Acest lucru se intampla pentru ca activitatea creierului este foarte intensa, la fel ca atunci cand nu dormim. Exista anumite zone ale creierului, cum ar fi lobul occipital, care proceseaza imaginile, dar si amigdalele, care au legatura mare cu emotiile, care sunt extrem de active in timpul somnului. Tocmai de aceea visul pare extrem de real.

5. Pot visele să prezică viitorul?


       Multi dintre noi visam moartea unei rude sau despartirea de partener. In realitate aceste vise reprezinta lucrurile de care ne temem cel mai mult. Ele nu prezic viitorul. Daca in schimb visati ca aveti probleme de sanatate, luati-le in serios. De multe ori corpul ne trimite mesaje ca e o problema ce trebuie tratata.